Както Varna24.bg първо съобщи, Медицинските бележки, които личните лекари издават на

...
Както Varna24.bg първо съобщи, Медицинските бележки, които личните лекари издават на
Коментари Харесай

Както Varna24.bg първо съобщи: Медицинските бележки на учениците вече ще се заплащат

Както Varna24.bg  първо заяви, Медицинските бележки, които персоналните лекари издават на учениците след обзор, към този момент се заплащат. Сумите са от 1 до 5 лв.. 
Личните лекари подхващат тази мярка в символ на митинг против непрекъснато възходящия размер документи, които се постанова да обработват. Издаването на здравна записка не е услуга, която се заплаща от Здравната каса. Много постоянно родителите на възпитаници прибягват до нея без основателна причина, считат медици от Варна, предава и Българска национална телевизия.

Извинителната здравна записка към този момент ще съдържа идентификационния номер на лекаря, който я издава и кода на болестта. Целта е да се ограничи издаването на подправени медицински бележки и да се понижат отсъствията на учениците от учебно заведение. За персоналните лекари обаче измененията значат доста спомагателна работа.
Д-р Каролина Златева разяснява: "Това в допълнение е обвързвано с издаването на амбулаторен лист, с автограф на родителя. Всичко това го пазим на хартия, до 3 години сме длъжни да пазим амбулаторните листи и други документи и е единствено една дребна част от всички хартиени документи, които ние съхраняваме в кабинетите си ".

Административните отговорности на персоналните лекари нарастват, само че не се заплащат от Здравната каса.

"Така ние, като едни търговски сдружения, можем да формираме цена. Всеки доктор си преценя самичък. Някои лекари могат да вземат пари за бележката, някои могат и да не вземат "., споделя още доктор Златева - фамилен доктор.

Има родители, които утвърждават мярката.

Иглика Никова: "Това е належащо, тъй като в днешно време се злоупотребява с бележките. И на мен ми се е случвало преди години, когато не се изискваше този метод на приемане на записка - в случай че имаш някаква потребност или нужда да отидеш някъде, може да си я извадиш. "

Правилата за извиняване на отсъствията на учениците по фамилни аргументи към този момент са доста по-строги. Това обаче не понижава броя на подправените медицински бележки.

Д-р Каролина Златева: "Става въпрос за една категория родители, които желаят да си освободят децата от учебно заведение не заради заболяване, а заради отмора, заради някакви взаимни действия в фамилията и доста постоянно прибягват към нас за записка. "

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна доктор Светлин Митев съобщи, че единственото решение на казуса е да се премине към електронно опазване на здравето, което да облекчи работата на персоналните лекари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР